CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, November 27, 2008

Tagged #2

1. Ciri wanita/lelaki idaman anda.


Lelaki [oh.haruslah]
Muslim
Ade background pendidikan yang baik
Background keluarga yang baik
Pandai berfikir dengan sebaik-baiknya
Pandai jaga diri dan keluarga
Kelakar. [wink*wink*]

2. 7 wanita/lelaki yang pernah anda minati sepanjang hidup.

Umar Othman bin Mohammad Iliyas
Mohd.Faiz bin Ahmad
Mohammad Iliyas bin Basri
Prof.Madya Dr Jelani Sulaiman
Uchujin-san [name sebenar perlu dirahsiakan.]
Muhammad Fadhli bin Rashid
Jack Black [muahaha]

3. 7 perasaan sekiranya keluar dengan seseorang yang anda minati

Tudung senget
Susah nak bernafas seperti biasa
Sukar untuk berhenti senyum
Sibuk fikir dialog yang ideal [tapi tak terkeluar pon]
Rasa di awang-awangan [serius beb.bahagia ya ampun]
Rase jadi orang lain. I mean, perangai jadi lain sikit. Cover anggun kot.
Perasaan yang best. Senang crite.

4. 7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda

Kundasang, Sabah
Tanjung Leman, Johor
Okinawa, Jepun
Hong Kong, China
Tokyo, Jepun
Pasar Malam [anywhere. I don't mind bebeh]
Rumah semua saudara-mara

5. 7 barangan/sesuatu istimewa yang mungkin akan anda hadiahkan pada pasangan anda

Kereta
PSP
LCD TV
Tiket melancong ke Okinawa, Jepun untuk 2 orang
Baucer makan free di restoran kegemaran
Sijil Simpanan Premium bernilai RM _ _ _,_ _ _. [sile isi sendiri mengikut citarasa]
Baucer Set Lengkap Perkahwinan [nah.amik kau]

6. 7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda

Everything - Michael Buble
Always Be My Baby - David Cook
N/A
N/A
N/A
N/A
N/A
[later on akan diupdate. takde idea]

7. 7 rakan untuk di-tag.

Seperti biasa.
1-7 : Sesiapa yang rase nak buat perihal menjawab soalan diatas.


p/s : Nadzrah. Tenqs a million sbb tag aku. U rawks bebeh!
  

Tuesday, November 25, 2008

Oke. Aku kena tag ngan Nadzrah. So buat jek lah. At least berisi gak blog aku. =)
1. What is the relationship of you and him/her?

Em, kawan lah kot.

2. Your 5 impressions towards him/her.
Thinker, suke ikot kawan[kot], rajin blogging, anak mak, suke bace novel.

3. The most memorable things he/she had done for you.
Touched my heart. Wuwu~

4. The most memorable things he/she have said to you?
"...Jangan lupe doakan aku skali.."

5. If he/she become your lover, you will...
Love him and him and him and him. Seriously.

6. If he/she become your enemy, you will...
Gigit hidung die. Cabut telinga die. Bakar rumah die. Padan muke.

7. If he/she become your lover, he has to improve on...on his/her
Perangai suke ikot kawan.
Takyah perasan hot.
Hargai mase silam.

8. If he/she become your enemy, the reason is/are...
He touched my heart and smashed it into pieces.
        He promised me the world but give me nothing.

9. The most desirable thing to do on him/her is?
Given a chance to prove my deepest feeling towards him. [haiyaa~]

10. The overall impression of him/her is...
Aku suke kao. So what?

11. How do you think the people around you will feel about you?
Ape-ape saje. Tak terkesan. Wekwek.

12. The character of you for yourself is?
Hati Kering. Forgive but never forget, even the tiniest thing. So-not-a perfectionist.

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
Penangguh masa terlatih.

14. The most ideal person that you wanna be is?
Mama. Datuk Noraini Ahmad.

15. For the people who likes you, say something about them.
O really? I like u too bebeh. Jom lepak!

16. Ten people to tag:
1-10 = anyone who feels like doing this. Thanks.


Sunday, November 16, 2008

Sejenak di Fikiran.

Berita Harian Online, 17 November 2008.

Oleh Mohd Zamri Shafie.

"...Wahai anak muda, ingat pesan orang tua, ‘jika ingin melakukan sesuatu yang tidak baik, jangan fikir sekali, fikir dan perhalusi 1000 kali.; Hari ini orang tidak nampak dan tahu apa yang kita lakukan, tetapi Allah Maha Mengetahui. Jadikan diri kita mukmin sejati yang tahu di mana kebaikan perlu dilakukan dan keburukan perlu dijauhi..."

MENGGELETAR seluruh tangan ketika menandatangani borang permohonan nikah bagi tujuan sokongan dan pengesahan. Menggeletar seluruh tubuh apabila mengetahui pemohon perempuan sudah hamil sebelum akad ijab kabul. 

Inilah ‘sedikit’ gangguan emosi dan perasaan tatkala terlihat wajah ceria anak muda seolah-olah perlakuan zina antara mereka tidak pernah berlaku. Seorang bapa mengeluh penuh kehibaan dan kesedihan tatkala mengetahui anak remaja perempuannya terjebak dengan zina dan hamil empat bulan.


Wajah ibu dan ayah menggambarkan kepiluan, di mana hendak diletakkan muka apabila maruah dicemari perlakuan anak. Malangnya, zina atau seks sebelum nikah menjadi fenomena biasa dalam masyarakat Islam hari ini. 

Islam memberi ingatan bahawa malapetaka dahsyat bakal menimpa generasi muda yang terhasil akibat perlakuan zina. Syahwat seksual dan zina adalah seperti dadah dan kegilaan harta material, boleh membawa seseorang menjadi mabuk dan lupa segala-galanya. 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Jika anak Adam punyai dua lembah dipenuhi emas, nescaya sudah tentu mereka akan inginkan yang ketiga dan tidak disumbatkan ke dalam perutnya kecuali tanah (mati).” (Hadis riwayat al-Bukhari)

Demikian juga perihal nafsu syahwat, penyakit dalaman yang serius serta amat sukar dirawat. 

Sebelum menjadi lebih parah kerana zina akan merosakkan keturunan manusia, Islam hadir dengan kaedah sad al-zara ei’ (menutup pintu) supaya segala kebejatan zina dihindari dan dijauhi. Allah berfirman yang bermaksud: “Dan jangan kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina adalah perbuatan yang keji dan jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).” (Surah al-Isra’, ayat 32) Larangan zina yang digunakan dalam al-Quran seperti, “Jangan kamu mendekati zina” bukan “'Jangan melakukan zina”, menegaskan bukan hanya perzinaan dilarang, tetapi segala-gala yang menjadi pintu ke arah perlakuan itu perlu dijauhi. 

Contohnya, memandang aurat wanita, mendengar perkara yang boleh menaikkan nafsu seperti kelunakan suara (rayuan atau pujukan), bergaul bebas antara lelaki dan wanita atau berdua-duaan dengan bukan mahram. 

Kecelakaan penzina turut dirakamkan Rasulullah SAW dalam sabda yang bermaksud: “Sesungguhnya tujuh petala langit dan bumi sama mengutuk orang yang selalu berzina dan bau kemaluan pelacur dalam neraka mengganggu ahli neraka kerana sangat busuk.” (Hadis riwayat al-Bazzar)

Antara sifat orang mukmin ialah menjaga kemaluannya daripada zina kerana perbuatan itu termasuk dalam dosa besar di samping menyekutukan Allah, meminum minuman keras, berjudi, mencuri dan membunuh. Etika berpakaian juga harus dititikberatkan. Pakaian Muslimah wajib memenuhi fungsi dasarnya iaitu menghindarkan seseorang daripada dorongan berahi kerana aurat yang tidak ditutup dengan sempurna mengundang rogol atau zina. 

Hari ini seakan menjadi aliran kebanyakan pakaian generasi muda (ada juga yang berumur) terlalu pendek, ketat dan nipis. Fenomena seperti itu patut dicegah demi kesejahteraan seluruh masyarakat. Segala yang dikira boleh membawa kepada perzinaan seperti rumah pelacuran, disko dan rumah urut perlu dicegah atau ditutup. Jika tidak, berlaku perkara yang tidak diingini. 

Merujuk buku Sirah Nabawiyyah Ibnu Hisyam Jilid 2, dinukilkan bahawa Rasulullah SAW ketika peristiwa Israk dan Mikraj memberi gambaran seksa bagi lelaki penzina. Sabda Baginda SAW yang bermaksud: “Kemudian aku melihat beberapa lelaki memegang daging gemuk yang bermutu, di sebelahnya terdapat daging kurus yang sudah busuk. Mereka memakan daging busuk itu dan meninggalkan daging gemuk yang bermutu. Aku bertanya kepada Jibril: Siapakah mereka wahai Jibril? Jibril menjawab: Mereka adalah orang yang meninggalkan wanita yang sudah dihalalkan oleh Allah terhadap mereka (isteri) dan pergi kepada wanita yang diharamkan oleh terhadap mereka.” (Hadis riwayat Ibnu Ishak daripada Said al-Khudri) 

Rasulullah SAW turut memberi gambaran seksaan wanita yang membawa masuk lelaki bukan kalangan anak dan suami mereka. Baginda SAW bersabda yang bermaksud: “Kemudian aku melihat beberapa wanita yang digantung dengan payu dara mereka. Aku bertanya kepada Jibril: Siapakah mereka wahai Jibril? Jibril menjawab: Mereka adalah wanita yang membawa masuk lelaki yang bukan daripada kalangan anak, suami mereka (bukan mahram).” (Hadis riwayat Ibnu Ishak daripada Said al-Khudri) 

Ibnu Ishak berkata: “Jaafar bin ‘Amru berkata kepadaku dari Qasim bin Muhammad bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Allah terlalu murka terhadap wanita yang membawa masuk ke atas ‘kaum’ (rumah tangga suami), lelaki yang bukan daripada kalangan mereka, kemudian dia memakan harta dan melihat aurat mereka.” 

Wahai anak muda, ingat pesan orang tua, ‘jika ingin melakukan sesuatu yang tidak baik, jangan fikir sekali, fikir dan perhalusi 1000 kali.; Hari ini orang tidak nampak dan tahu apa yang kita lakukan, tetapi Allah Maha Mengetahui. Jadikan diri kita mukmin sejati yang tahu di mana kebaikan perlu dilakukan dan keburukan perlu dijauhi. 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang rasa gembira dengan amalan baik dan rasa buruk dengan perlakuan dosanya, itulah ciri mukmin sejati.” (Hadis riwayat at-Tirmidzi)


Wahai sahabat, wahai teman, wahai saudara...

Di kala umur masih muda...

Di kala hayat masih ada...

Ingatlah siapa kita. Jangan pernah lupa pada-Nya...

Bahagia bukan selamanya...

Jangan biar diri alpa, lalai dan leka.

Saat dinanti akan tiba, tak siapa menyangka, tak siapa menduga...

Ingatlah.

Renunglah.

Fikirkanlah.




Wednesday, October 8, 2008

Raya! Ho Yeah!


Wee~ It's Raya season again! Seronoknyaa. Even tak same seronoknya compare with Raya time sekolah rendah dulu, aku tetap suka akan musim perayaan. Tahun ni, tak ramai saudara-mara balik kampung. Raya pertama, yang ada kat rumah Tokmak cuma family Maklong, Maklang, Achik n keluarga aku. Yelah kan, dah family aku dah kompem2 dok sebelah rumah Tokmak, agaklah ironi kalau takde. Haha..


Raya tahun ni tak masak lodeh pun. Sambal kacang yang aku sebut-sebut tu pun tak berjaya diwujudkan. Haha.. sedih jek bunyinya. Tapi banyak je menu lain menanti. Paklang a.k.a Main Chef keluarga besar kami awal-awal lagi dah sibuk menyiapkan ramuan-ramuan serta bahan-bahan yang diperlukan untuk menu pilihan kami. Rendang daging, sup tulang dan ayam masak merah telah terpilih menjadi menu Hari Raya tahun ni. Memang superb la Paklang! Ho Yeah!

Oh! Terlupa pule. Takde maknanya semua lauk-lauk tersebut tanpa ketupat. Ehem, aku la insan yang bertanggungjawab dalam menghasilkan kelongsong2 ketupat. Jauh dalam lubuk hati aku, aku rasa bersyukur sebab pandai buat ketupat. I mean, kalau la ditakdirkan aku tak reti buat ketupat, entah ape sangatlaa yang aku boleh sumbangkan. Nak masak lauk2 yang complicated tuh aku belom pass lagik. Jap lagi, orang lain makan rendang daging, kami makan rendang rentung. Sapa nak jawab? Haha.. Kesimpulannya, aku rasa best sebab berjaya menyumbangkan sesuatu untuk sambutan raya kali ni. Hah, korang plak, kalau agak2 tak berapa pandai nak buat ketupat, cuba cuba la buat. seronok tau! Even kembar aku yang lelaki tu pun pandai buat ketupat. Tak tergugatkah? Hehe.. [sori Abang! Tiba-tiba ter'promot pulak!]

Raya pertama; macam biasa. Solat Sunat Aidilfitri, makan-makan, melawat pusara arwah Tokwan [atuk saye] serta bermaaf-maafan. Tak dilupa upacara memberi dan menerima duit raya. Tapi aku terima je lah. Belum sampai waktu lagi nak memberi. Heheh. Lepas tu, upacara beraya. Kami semua konvoi pegi beraya rumah besan nenek. Tapi yang dekat-dekat je la. Senang cerita, besan nenek aku ni semua orang dekat; dalam area Batu Pahat jugak. Cuma ada satu rumah tu jauh sikit, kat area Bakri, Muar. Tapi considered as dekat la jugak. 


[ kami lepas melawat pusara Arwah Tokwan. Al-Fatihah untuk arwah..]


[ sepupu2 aku mengapit kembarku..apa2 sajalah..]

Best! Tapi penat sikit. Habis beraya dalam pukul 11.30 malam kot. Wah. Dah melekit satu badan. Tapi bila lagi nak rasa pakai baju kurung dari pagi sampai malam kan.. Kembar aku, adik aku, dan semua saudara mara ku yang lelaki pulak; time ni je la pegang rekod pakai Baju Melayu Cekak Musang, takpun Teluk Belanga siap ngan sampin dan songkok dari start Solat Sunat Aidilfitri sampai tengah malam. Haha. Bukan main lega dapat salin baju malam tu.. Wee~

Raya kedua pulak, macam biasa; beraya ke Mersing. Rumah adik beradik Tokmak. [p/s: Tokmak adlh nenek aku.] Tiap-tiap tahun ni lah yang kami akan buat. Pagi-pagi lagi dah gerak dari rumah. Tapi selalunya takkan lebih awal dari pukul 8.30 pagi. Biasalah, nak siapkan itu, ini, bungkuskan makanan, bawak bekal, bawak buah tangan, kuih raya, ketupats, bersolek,pilih baju, iron baju, make sure semua suis dah off, kunci rumah dan sebagainya. Raya raya jugak, pusara arwah ibu kepada nenek aku tak pernah kami lupakan. Alhamdulillah, kami tak pernah lagi terlupa atau tak sempat untuk mengunjungi pusara arwah. Dan InsyaAllah kami tak akan lupa.. Sampai bila-bila..  


[ adik aku buat aksi ganas terhadap kazenku ]


Raya ketiga aku duduk kat rumah saje. Acara wajib dah habis disapu semalam dan kelmarin. Tinggallah aku kat rumah, menanti kalau-kalau ade budak-budak datang beraya. Tapi zaman sekarang ni pun, dah tak berapa nampak anak-anak kecil pergi beraya. Berbeza jugak la dengan time aku kecik-kecik dulu. Walaupun aku jenis tak rajin berjalan nak pergi beraya, aku berani cakap la budak-budak sekarang ni lagi malas nak keluar beraya. Diorang lebih suka duduk berteduh kat dalam rumah. Lepak atas sofa sambil makan kuih raya. Pastu tengok tv. Biasalah kan time2 raya ni. Semua channel taknak kalah. Kalau boleh semua movie diorang nak siarkan. Haha. Tengok je laa.. Tapi yang tak seronoknya bila budak-budak ni sanggup taknak beraya dek kerana nak tengok tv. Aduhai.. Alangkah tak bestnya..

Raya kelima aku dah balik ke Shah Alam. Raya keenam dah start kuliah. Maka, perasaan nak beraya serta mood raya tu hilang dibawa arus kesibukan. Oleh itu, berakhirlah catatan raya aku kali ini. Apa2 pun, semoga semua orang gembira dengan kehadiran Syawal kali ni; dan semoga kita semua mendapat berkat dari-Nya. InsyaAllah, kalu panjang umur, Raya tahun depan kita dapat jumpa lagi.. 

Babai! Salam Syawal! Minal Aidil Wal Faizin untuk semua...

Sunday, September 28, 2008

Ramadhanku. Juadah Buka Puasaku.


Ramadhan datang lagi. Alhamdulillah. Masih lagi diberi kesempatan bernafas di bulan suci ini. Well, my first sahur and berbuka was at home. Ho Yeah! Seronok btol dapat bersantap dengan family. And before pulang semula ke bumi Shah Alam, aku berjaya persuade Mama untuk buat popiah sayur yang aku suka sangat2 tu. Hehe, syok taw menggulung popia sebelum buka. Hoo~


Oh. Dah tiba kat Shah Alam rupenye. Well, rumah sewa takde dapur yang proper, so bantai p bazar lah kan. Nak buat camne. Huhu. Almost everyday lah jugak aku mencari dan membeli juadah berbuka kat bazar Ramadhan SS17. Awal-awal dulu agak kompius laa nak beli ape. Tapi dah kian hari dok merayap kat situ, lama2 dah tak heran dah. Haha. Teringat plak first time beli makanan kat situ. Banyak siot aku beli. Mentang2 lah dah dekat nak berbuka, semua penjual dok sibuk buat promosi. Air 2 bungkus RM3 la, ape la. Aku pun dgn pantasnye membeli juadah sebanyak2 yang boleh. Ala, tapi time tu pun, aku bukan makan sorg. Perut aku tau erti penuh oke? Aku share2 ngan Hani serta ahli2 rumahnya yang laen. So xde la melahap sangat kan? Heheks~

Ape lagi yea.. Oh! Makanan yang aku paling suka ialah popia sayur + karipap sardin. Aku selalu gelaa beli kat gerai makcik nih. Oh terlupe plak, aku suke gak tauhu sumbat kat gerai makcik tuh. Superb siot. 3 pieces for RM1 kot. Walaupun ala2 comel saiz kueh2 tersebut, tapi sedap ya ampun. Serius. Dah banyak2 kali beli kuih kat situ, aku siap puji2 makcik tu. Plus, aku siap promot kat ahli2 rumah aku pasal keenakan kueh kat kedai makcik tu. Tahniah la makcik!

Selaen melahap makanan kat bazar SS17 tu, ade la jugak buka puasa kat tempat laen. Ade sekali tu pegi makan ngan my chickaz; Kinah, Ana, Nurul kat Nando's Bukit Raja. [Siap pinjam moto Moja lagik. Terima kasehh Moja! Laen kali bolehlah patik pinjam lagi yek?! Ehe~]



[tatkala menjamah serba sedikit sebelum melahap Nando's]


[ye Ana, aku upload la gambar ko..]


[ho yeah! tak sempat rotate!]


[uu..HOT kunun. Tak pedas mane pon..]


Pernah gak buka kat Al-Rafi SS18 with Hani, Nabil and Fahmi. Ade sekali tu kat kedai mamak gak; with Herne, Dijah, Azila, Rayner+Chenta hatinya,Fit+Hanim,Wani+Razin[perlu disatukan kerna mereka adlh item]. Aku order kuey tiow tom yam. Sedap tapi bapak pedas. Hoho~



[ Miss Hanim + Encik Fitri. ]


[ Rayner, chenta hati beliau + Cik Azila ]

[ Razzzzin dan Puan Wani. eh salah! Cik Wani. Heh. ]



[ woah. Sedikit Hot. Tapi ampun yea Hern, malas nak rotate. Lalala~]


Pernah gak makan kat KFC ngan Sarah. Time tu bleh plak ayam spicy crunch kat KFC Alam Sentral abes. Nasib la ade KFC kat PKNS. Kalo tidak, ade laa yang kempunan ayam malam tu. Haha..

Cerita2 pasal makan ni, sepanjang Ramadhan ni aku tak sempat pun nak menjenguk Pusat Islam. Teringin bubur lambuk percuma sebenarnya. Hehe. Takpelah. InsyaAllah kalo panjang umur taun depan sempatla kot. 

Hoo~
Panjanglah pule post ni. Haruslah. Pasal makan kot. Hehe.
Salam Ramadhan buat semua!

Tuesday, August 19, 2008

Pulang Kampung, Felda LBJ dan Transnasional 2

Pagi 17 Ogos menampakkan diri.

Bangun tidur. Mandi. Sarapan pagi.
Selesa rasanya menyegarkan diri di rumah Sarah.
Ruang bilik airnya cukup besar.
Puas aku ke sana ke mari.
Segar.

[Jam 11.30]
Aku ke belakang rumah.
Mengerjakan rambutan bersama adik Sarah; Amri.
Dia cukup suka membahasakan dirinya 'Saya'.
Buat aku tersenyum.

Bungkusan rambutan dan pucuk ulam.
Untuk aku bawa pulang.
Makan tengahari. Ikan patin masak tempoyak.
Sedap. Enak. Lazat.
Tanpa sedar, masa sudah menghidupkan enjin untuk meninggalkan aku.

[1.30 petang]
Bagasi dimasukkan ke dalam kereta.
Kereta meluncur laju.
[Selamat Tinggal Felda LBJ!]

Tiba di stesen KTM Nilai.
Sedang aku tercari-cari duit untuk membayar harga tiket,
komuter pun tiba tanpa segan silunya.
Terdengar keluhan dalam hati.
Disertai makian kecil.
Apa boleh buat. Tak ada rezeki.

Menantilah aku disitu.
Masa kian laju merempit meninggalkan aku.
Komuter tidak juga tiba.
Aku menjeling-jeling bungkusan rambutan.
Hati kian risau.

[Jam 2.15]
15 minit sebelum bas berlepas.
Saat itu barulah komuter menunjukkan diri.
Geram. Risau. Susah hati. 
Semua bertelagah sesama sendiri dalam diriku.

3 stesen sebelum tiba di Seremban.
Hati kian resah.

[2.35 petang]
Kaki baru menjejak bumi Seremban.
Lantas kukejar teksi merah.

Aku mengerah semua otot-otot kakiku untuk bekerja.
Aku perlu, bukan! Aku mesti sampai sebelum bas berlepas.
MESTI!
Tak pernah umur aku jalan laju-laju begitu.
Beg jinjit berisi buku teks di tangan kanan.
Bungkusan rambutan di tangan kiri.
Berat bukan jadi penghalang saat itu.

.............

Terasa bagai mahu menjerit keriangan saat tiba sisi Transnasional dua tingkat itu. Aku berjaya.
Nafas tak teratur. Paru-paru kembang kuncup dek kepenatan.
Peluh menghiasi dahi.
Aku terduduk kepenatan di seat tingkat bawah.
Kuhubungi Sarah.
Kukatakan aku berjaya naik bas sebelum ditinggalkan.
Sarah senang hati.
Aku apatah lagi.

[Hampir jam 6]
Kujejak bumi Batu Pahat.
Abang dan Mama menjemput.
Aku senyum sendiri.
Lakaran cerita aku mengembara dari Shah Alam, terkandas di Seremban, tidur di Nilai, dan tragedi mengejar bas berlari-lari dalam kotak fikiran.
Aku senyum lagi.

Rumah.
Aku datang padamu.

Monday, August 18, 2008

Pulang Kampung, Felda LBJ dan Transnasional 1

Wah.

Akhirnya cuti semester tiba juga.
Setelah lama aku tunggu-tunggu.
Rumah,nantikan aku.

Dek kerana aktiviti Kesatria Negara yang tidak mahu kalah timingnya,
aku melupakan sahaja hasrat untuk pulang pada hari Jumaat. Kalaupun aku terus pulang sebaik habis aktiviti pada jam 7, pasti takkan sempat sampai.
Nasib tak baik,tidur di jalanan lah jawabnya.

Hari Sabtu pun tiba.
16 Ogos 2008.
Hari Ulangtahun Mama.
Aku perlu tiba di rumah hari ni. Untuk Mama.
Matahari terpacak di atas kepala. Jam 12.30. Tengahari itu agak panas.
Aku masih di Shah Alam. Alangkah ironiknya.
Hanya selepas Solat Zuhur aku mengatur langkah.
Konon mahu menggunakan khidmat Transnasional untuk ke Seremban.
Ramai orang beratur. Bas ke Seremban jam 5.30 petang. Lambatnya.

Aku pun berlalu.
Naik teksi ke KTM Seksyen 19. RM 8. Gila.
Hati kecil mahu menyumpah seranah. Tapi aku lupakan saja.
KTM juga dibanjiri orang ramai. Mereka juga mahu pulang. Aku faham.
Entah jam berapa, komuter baru menampakkan diri.
Penat berdiri. Berpeluh. Letih. Mengantuk. Adoi.

Tiba di Seremban.
Hampir jam 5.
Terus ke kaunter tiket Transnasional.
Hatiku berdebar.[sikit jek]


"Tiket bas ke Batu Pahat dah abis dik, esok adalah.."

Seremban-Batu Pahat.
17 Ogos 2008.
2.30 pm.

Maka aku tidak berjaya sampai ke rumah pada hari ulangtahun Mama.
Nasibku baik, dapat tumpang tidur di rumah Sarah.
Kalau tidak, tidur di Terminal One lah jawabnya.
Lantas lenalah aku di Felda LBJ malam itu.
[Felda LBJ memang banyak rumah besar. Serius]

Keluarga Sarah sangat baik.
Hampir gondol pokok rambutan dan manggis di belakang rumah dek kerana mahu menjamu aku. 
Malam hari, aku bersantap kari ayam dan sayur goreng.
Juga belajar makan ulam.
Pokok Sambung Nyawa namanya.
Sedap.

Jam 12.30 malam.
Keletihan. Mengantuk.
Aku mahu tidur.
Sarah tutup lampu.
Dan aku terus lena.
Dalam kesamaran malam di Felda LBJ. 

Saturday, August 16, 2008

aduh. sakitnye jatuh moto!

Tamat latihan kawat.

Oh,terasa lapar.Mindaku terus membayangkan Kedai Kopi Ayah dan burger2nya.
Dalam perjalanan, otakku sibuk berguling-guling memikirkan pilihan terbaik untuk aku bersantap malam ini.
Chicken burgerkah?
Fish burgerkah?
Ataupun mungkin Chicken Cheese Whatsoever burger yang bakal menjadi pilihan hati?

[apa-apalah cekyam, perut yang lapar perlu diisi]

Tiba di Kedai Kopi Ayah.
Chicken Cheese menjadi pilihan.
Sementara menanti santapan disediakan [cewah!], aku menuju 7 Eleven dek melayan deria rasa yang kepingin F&N Grape.

Akhirnya aku pulang.
Dengan Chicken Cheese Burger.
Dan tidak lupa F&N Grape.

Titi kecil di depan flatku menanti untuk dilalui
Entah apa yang berlegar di ruang fikiranku saat itu; aku lupa merendahkan gear.
Lalu, dengan konon-kononnya yakin aku terus melalui titi kecil sebesar 2 jengkal tersebut.
Bagaikan sudah tahu malang yang bakal tiba, TY 9186 [moto Kinah] terkedu di tengah titi yang merentasi longkang yang agak-agak besar itu.

...........

Lalu aku jatuh.
TY 9186 tersangkut di atas titi.
F&N Grape menyertai kejatuhan bergayaku.
Abang2 di tingkat 2 lantas menggelakkan aku dengan jayanya.
Chicken Cheese Burgerku selamat di dalam beg galasku.
Panik. Beberapa saat. Namun panik terus lari jauh-jauh bila seorang Mamat hensem berbaju hitam berseluar pendek [ehem] datang menyelamatkanku.
[cewah lagi]
Terima kasih saudara!

Malu.Malu.Malu.
Segan.Segan.Segan.
Sakit. [sikit je]

Malam itu mereka gelakkan aku.
Esoknya pun.
Aku pun turut menggelakkan diriku.
Kesakitan hanya terasa keesokan harinya.
Dan hasilnya, kepala lututku membiru akibat lebam.
Betisku jua. 
[wah. ketara juga kesan lebam di kakiku ini!]

Kini, aku agak2 fobia nak merentasi titi kecil itu.
Namun kadang2 aku gagahkan jua, dek kerana terlambat ke kelas,
kerana titi itulah jalan keluar yang paling dekat.

Tapi aku takkan lupa.
Jatuh moto ni boleh tahan jugak sakitnya.

Friday, August 15, 2008

cerita kami dan perkad.


Jumaat. Sekian sekian haribulan. Hari itu merupakan perjumpaan pertama untuk
semua pelajar semester 3 yang menyertai Kesatria Negara. Seperti kebiasaannya taklimat dijalankan, begitulah juga taklimat hari itu. 

Antara perkara pertama yang dibangkitkan adalah berkaitan Perkad 2008, iaitu pertandingan kawad antara kompeni. Wah. Alangkah bestnya! Berbekalkan minat
dan semangat aku untuk berkawad, dgn pantasnya aku menyertai pasukan Perkad.

Episod latihan kami pun bermula. Nasibku agak baik, kerana Sakinah dengan
baik hatinya meminjamkan Hondanya kepada aku. Mudahlah nak bergerak ke main camp. Terima kasih Sakinah! [jerit hati kecilku tiap kali ku merempit ke main camp
dengan TY 9156nya.]



Peluh. Keringat. Penat. Penat. Dan penat. Tapi aku gembira. Aku mula kenal dengan kawan-kawan baru. Kenal dengan komander. Juga kenal dengan apa
yang dinamakan kepentingan kerjasama. Hingga detik ini aku rindu saat-saat
kami bersama membanting tulang, menjerih peluh keringat di atas padang kawad.
Aku rindu. Rindu. Dan rindu lagi.

Hari pertandingan tiba. Aral melintang tak kenal waktu. Semangat kami hampir 
luntur dek masalah yang menjerkah. Tapi kami gagahkan. Komander-komander
turut memberi kata semangat.




Dan akhirnya kami berjaya. Berjaya menghabiskan sisa-sisa terakhir semangat kami untuk terus berjuang di arena pertandingan. Tamatnya pertandingan, aku puas. Walau kepuasan itu tidak mampu membawa pulang piala kemenangan, namun aku puas. 

Kata-kata seorang komander dari pasukan Bomba kembali menguatkan semangat
aku dan juga ahli pasukan yang lain, yang hampir hilang direnggut kesedihan.

"...Kalau masuk pertandingan hanya untuk menang, takkan ada kepuasan untuk dikecapi. Jika adanya pertandingan itu hanya untuk
menggembirakan satu pasukan sahaja, lebih baik buang terus istilah pertandingan itu. Kita semua sudah menang. Kita menang dalam pertandingan kita dengan diri kita sendiri, akhirnya kita disini, bukan di kerusi penonton. Ingatlah.. kita sudah menang..."

10 Ogos 2008.
Selepas ini takkan ada lagi istilah penat berlatih untuk Perkad.
Takkan ada lagi kasut-kasut yang tercabut tapaknya dek kerana menghentak dan
menyeret di kala latihan kawad. Takkan ada lagi lenguh-lenguh sendi dek kerana
kepenatan menhayun tangan dan kaki. Takkan ada lagi tangan dan kaki yang melecet, dan takkan ada lagi kepenatan berulang alik ke main camp untuk latihan.

Namun aku terus rindu saat-saat itu.
Ya, aku tidak bohong.
Aku rindu.

Saturday, July 12, 2008

My 5-Day Student Life.


It's been a week since I started my semester.
Well, it's a little bit tougher compared to my previous sems.
But it's not that bad.
Here is a little bit of something about my days.


Monday
10.30 - 12.20 : Educational Psychology
2.10 - 4.00 : Vocal Ensemble 1
4.10 - 6.00 : Music Theory 1
6.10 - 8.00 : Oral Communication

* Monday is definitely the toughest day for me.
   The schedule says it all!
   The only good thing is my class did not start at 8.30 (phew~)
   Psychology class is okay.
   Vocal; well, it's all about the art and techniques of singing. Luv it!
   Theory; okay. Focus in class. Complete the exercises. You're gonna get it.
   Oral; phew. The last class for the day. Luckily it is also okay.

Tuesday
8.30 - 10.20 : Music History 1

* Morning class!
* Bangun pagi!
* History! (means baca+hafal+ingat+baca+baca)
* One single class for the whole day!
* Yipee!

Wednesday
8.30 - 10.20 : Report Writing
2.10 - 3.00 : Educational Psychology
5.10 - 6.00 : Applied Phonetics & Phonology

* Morning class = bangun pagi.
* Report writing can be boring at times, and the bad thing is;
   it happens almost every time I attend the class. Huu~
* 1-hour class of Ed.Psychology with F class. I eventually have
   to join this class instead of staying in my class as there is
   clashes of timetable with my minor subject.
   Well, even it's only a 1-hour class; I love it tho~
* Phonetics! I almost cry after I attend the first class! Help!~
   Well maybe, it was just because of my 'ketidaksediaan' before 
   attending the class. Hope things will get better in times.

Thursday
8.30 - 10.20 : Japanese Language 1

* Bangun pagi!
* Today is the foreign language day for 3rd semester's student.
   Japanese, Arabic, Mandarin, Germany, French and Korean; to name a few.
   Today you can hear different version of good morning, various sounds of 
   language, and much more new words from different language.
* It's fun,fun,fun!
* Nihon-go wa chotto muzukashii desukedo; 
   Totemo omoshiroii desu!
* Oops! One class only! Balik umah tido!

Friday
3.10 - 5.00 : Applied Phonetics & Phonology
5.10 - 7.00 : Kesatria Negara

* Yeah! Finally the last day of the week!
* No morning class! Bangun lambat! (Sikit jek. Ehe~)
* Woohoo! Phonetics! Focus. Focus. Focus.
* Luruskan barisan! Hentak kaki, paras! Pandang depan!
* My favourite command is "Bersurai!"
* I love marching. Seriously.


Saturday, July 5, 2008

Expect The Unexpected.

It is almost the end of the holiday.

In fact, in 2-day time, the new semester will begin.
Just before I pack my stuff to set off to Shah Alam,
I realized that there is something definitely wrong with my lappie.
There's blue screen.
And that's the only thing which appear on the screen.
I know I can never fix this by myself.
The next thing I know is I have to start my semester without
my laptop. Me, poor thing.
Alahai~

Saturday, June 28, 2008

Putting Things Into Places.


I'm currently working on my class schedule.
Putting things into places.
There's Kesatria.
There's 3rd Language.
And such.
Plus my minor; Music.
Instead of one single subject for those taking Literature and Counselling,
I have three.
Well. 
That's the way I chose to be in.
That's the way, and it has to be.




Welcome, new semester.
I'm here for you.


Monday, June 9, 2008

Two Inseparable Entity. Exam & Result.



Alright.
Ok.
That is what I can say after checking my exam result.
Well. I must admit that things are running smoothly in places
last semester. 
Come to think of it, well maybe, not everything is running smoothly as it should be.
I did came into point when I feel like doing stupid things.
But that's the additional seasoning to my life chapters.
And I'm loving it. 
Seriously.
The good thing is, it seems that almost all my classmates
got great results. That's a pretty good thing; wasn't it?
People getting chain of A's.
Seeing good progress of their study.
Increasing GPA's.
And such.





Well done.
Congratulation everyone.